top of page

dr. TAMARA TROBENTAR, integrativna psihoterapevtka; doc. dr. ALJA ADAM, spec. geštalt terapije, pesnica

Pomembno je, da odraščajoče usmerjamo k ustvarjalnosti, saj samo ustvarjalni posamezniki lahko živijo v stiku s sabo, svojim notranjim dogajanjem in potenciali, kar pa jim omogoča bolj polno in zadovoljno življenje ter psihološko zdrav način delovanja v odnosu do sebe in okolice.

dr. TAMARA TROBENTAR, integrativna psihoterapevtka; doc. dr. ALJA ADAM, spec. geštalt terapije, pesnica

»Spodbujanje k vsakodnevnemu pogovoru, risanju, pisanju omogoča otroku oziroma poveča njegovo sposobnost, da je pozoren in razume svojo notranjo pokrajino ter s tem razvija sposobnost razumevanja sebe in drugih ter ustreznejšega odzivanja na to, kaj se njemu oziroma ljudem okoli njega dogaja.«

dr. TAMARA TROBENTAR, integrativna psihoterapevtka

Življenjski scenarij je tako naš nezavedni življenjski načrt, ki se oblikuje na podlagi nefleksibilnih in rigidnih shem, katere so zelo odporne proti spreminjanju, ker nam služijo kot obrambni mehanizem, ki nas ščiti pred neprijetnimi emocijami.

dr. TAMARA TROBENTAR, integrativna psihoterapevtka

Dandanašnje visoke zahteve okolja, še posebej poklicnega kot tudi osebnega oziroma njihovo medsebojno usklajevanje, nas vodijo do nemogočih zahtev, ki so postavljeni pred nas. Izgorevanje tako danes postaja čedalje bolj razširjen problem številnih poklicev.

dr. TAMARA TROBENTAR, integrativna psihoterapevtka

O psihosomatski motnji govorimo tedaj, ko se skupek različnih med seboj povezanih vplivov, ob neugodnem medsebojnem spletu, razvijejo v bolezen in vplivajo na celotno delovanje posameznika.

Značilnost mnogih ljudi z OCPD je tudi, da razmišljajo na način »naj bi« in »moram«. Ta stil razmišljanja jih vodi v smer, da delajo tisto kar mislijo, da morajo; glede na njihove stroge internalizirane standarde; namesto da bi delali, kar si želijo. In če ne naredijo tega 'kar naj bi', se počutijo krive in so samokritični. In če drugi ne naredijo 'kar naj bi' naredili, si zaslužijo jezo in grajo.

1 / 1

Please reload

bottom of page